Лидерът на „Български възход“ Стеафан Янев не изключва подкрепа от никого, ако получи третия мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Това стана ясно от думите на Янев в ефира на НОВА.

Според него идеалният вариант за кабинет е правителство с всички парламентарно представени партии.

„Това е коалиция 200 плюс депутата. Не говорим за партиите анблок, а да кажем с някои от партиите – частична подкрепа. Това е въпрос на технология, разговори и възможности. песимистичният вариант е 160 плюс депутати. Тоест три партии няма да бъдат достатъчни. Вероятно четири партии, които подкрепят този тип коалиционно споразумение. Евентуално мнозинство, което да излъчи правителство”.

Той не изключи подкрепа от нито една партия от НС, включително от „Възраждане“.

Ако „Български възход“ получи третия мандат – не изключвам подкрепа от никого, включително от „Възраждане“. Необходимо ни е обединение и трябва да излезем от омагьосания кръг през последните две години, в които България скача от криза в криза.“

„Ако от сега тръгнем да търсим варианти или обяснения как някой дава на концесия или под наем третия мандат, това обезсмисля цялото усилие за правене на правителство. Отговорната задача на политиците в НС е да намерят решение и формулата, която решава проблемите на хората“. Янев опроверга твърденията, че ако той състави кабинет, ще е формалния носител на мандата, а реално ще управляват ГЕРБ. Янев беше категоричен, че с дела ще покаже, че това реално не е така.

„Какво прилагателно ще сложат на правителството, дали ще бъде с експерти или ще хора, които са по политически свързани – не ме притесняват тези етикети. защото същността на това, което би могло да се случи, ще бъде достатъчно прозрачно представена на обществото. Вярвам, че такъв тип конструкция не може да се случи без коалиционно споразумение, което е споделено между всички партии, които го подкрепят”, подчерта Янев. И допълни: „Принципите, приоритетите, около които се прави това мнозинство и се изгражда това коалиционно споразумение – трябва да са ясни и подкрепени от всички партии, които застават зад него”.

„Необходимо ни е обединение и трябва да излезем от омагьосания кръг през последните две години, в които България скача от криза в криза“, подчерта Янев и беше категоричен, че в бъдещия кабинет всички ще участват със споделена отговорност, но когато се избере капитан на отбора, той ще определя курса.


Share Follow

Leave A Reply