БАБХ работи целогодишно и постоянно. В момента БАБХ затяга контрола и извършва проверки по определени теми. Това заяви в студиото на „Събуди се“ зам.-изпълнителният директор на БАБХ д-р Галя Викьова.

„Сега на дневен ред е Никулден и се проверява качеството на рибата. Следват проверки на предлагането на месото и въобще на всички храни“, заяви Викьова.

Тя даде съвети за какво да следим при закупуването на традиционния шаран за Никулден. По думите ѝ търговците с годините стават все по-отговорни към храната, която предлагат.

„Те са гарантът за нейното качество и безопасност. А нашите служители са ежедневно на терен и извършват проверки”, категорична е тя.

Доктор Викьова коментира и проверките за качеството на произвежданото у нас сирене по сигнал на Асоциацията „Активни потребители”, че в продукт наскоро е открито близо 90-процентно съдържание на вода.

„Доколкото имаме информация, този продукт е прясно сирене. Това не е саламурено сирене и при него е допустимо водното съдържание да е по-високо. Но този конкретен бизнес оператор предстои да бъде проверен и тогава ще дадем по-подробна информация”, подчерта тя.

39 проби за лабораторен анализ по физикохимични показатели са взети от БАБХ за времето от 22 ноември 2022 година. Целта е  установяване наличието на вложени немлечни мазнини и за определяне на количеството сухо вещество в допустимите граници. Получени са резултатите от 35 от пробите. В 22 от тях няма установени несъответствия.

Отклонения са отчетени в тринадесет от пробите. Влагане на немлечна мазнина е установено в една проба. Останалите проби са несъответстващи на нормативната уредба по физикохимични показатели. За установените несъответствия при направените анализи са съставени 6 акта за установяване на административни нарушения, посочиха в прессъобщение до медиите от БАБХ.

Доктор Викьова уточни, че окончателните анализи от проверката на млечните продукти ще бъдат готови до средата на декември.


Share Follow

Leave A Reply