С промените в Изборния кодекс, които Народното събрание прие окончателно вчера, машините на практика бяха премахнати. Това коментира Божидар Божанов, бивш министър на електронното управление и настоящ депутат от „Демократична България“ в ефира на БНТ.

снимка: БГНЕС

Според него промените в изборното законодателство са станали в противоречие с всички процедури.

„От това, което сме виждали, човешките грешки са много. И ГЕРБ, ДПС и БСП премахнаха машината да брои. Това стана в противоречие с всички процедури. Това не беше аргументът им на първо четене. Аргументът им на първо четене беше: да дадем възможност да има и хартия. Изведнъж между първо и второ четене БСП не си гласува собствените текстове, а гласува за текстовете на ГЕРБ, които са вкарани в противоречие на правилника. И в крайна сметка машините се превърнаха в принтери“, посочи той Божанов.

Божанов е убеден, че практиката показва, че грешките при обработката на машинните протоколи, се дължат на ръчното въвеждане на данни.

„Секционните комисии ги мързи да броят и смятат, затова преписват машинния протокол. Като излезе машинния протокол, преписват. Не навсякъде, на някои места се случва. И затова са взели секционния протокол и са го преписали с грешки. Вместо да препишат 77, са преписали само едната седмица. При проверка на ЦИК ще се окаже, че тези гласове са там. ЦИК прави тази проверка няколко месеца след изборите, за тези не ги е направила. На предните и по-предните всички такива разминавания се е оказвало, че грешката е човешка при броенето на разписките“, каза още той.


Share Follow

Leave A Reply