Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли предупреди, че мирните преговори с руските войски в Украйна могат да бъдат използвани от Владимир Путин да презареди армията си преди да започне нова атака.

взрив украйна

В интервю за „Дейли телеграф“ Клевърли заявява, че има риск прекратяването на огъня да се използва от Путин за обучение на допълнителни войски, производство на повече боеприпаси и превъоръжаване на бойните части, предаде БНР.

Предупреждението на Джеймс Клевърли идва след като американският президент Джо Байдън заяви, че е готов да разговаря с Владимир Путин, стига той откровено да иска да се сложи край на войната.

Френският президент Еманюел Макрон също изрази готовност да говори с руския лидер в опит да се предотврати по-нататъшна ескалация на конфликта и да се постигнат конкретни резултати като гарантирането на сигурността на атомните централи.

Британският външен министър, който бе на среща с колегите му от НАТО в Букурещ, обаче изрази сериозни съмнения за проявата на „добра воля“ от страна на Путин.

Поставяйки в кавички думата „мирни“ за преговорите, Клевърли предупреждава, че светът трябва да бъде много внимателен към подобни инициативи на Путин.

Ако руснаците използват прекратяването на огъня само за превъоръжаване, то последиците ще бъдат още по-жестоки, допълва Клевърли.

Той отбелязва също, че Владимир Путин има изработена формула на действия, защото се е предполагало, че агресията срещу Грузия, Крим и Източна Украйна ще бъдат единични актове, а на практика се превръща в норма на поведение.


Share Follow

Leave A Reply