Таванът на цената на руския петрол „незабавно ще намали най-важния източник на приходи на Путин“ – това заяви американският финансов министър Джанет Йелън, след като държавите от Г-7 и Австралия се споразумяха за този ход.

Това се случи и малко след като Европейският съюз постигна единодушно споразумение за същата цена. Решението ще влезе в сила на 5 декември или малко по-късно, уточниха от Вашингтон.

Руското посолство в САЩ обаче отговори, че таванът на цената на руския петрол обрича ЕС и променя принципите на свободния пазар.

снимка: БГНЕС

Междувременно Украйна получи първата доставка от системи за противовъздушна отбрана от Испания. В среднощното си обръщение президентът Зеленски благодари на всички, които – въпреки непрекъснатия руски обстрел, помагат на Украйна.

„Активно работим и по друга точка от украинската формула за мир – хранителната сигурност. Използваме всеки ден, за да може светът да види и да почувства, че глобалната стабилност е възможна само заедно с Украйна. До края на пролетта ще изпратим 60 кораба с хуманитарен товар. Той буквално спасява милиони хора от гладна смърт. Благодарен съм на всички наши партньори, които се включиха в украинската инициатива „Жито от Украйна“, заяви Зеленски.


Share Follow

Leave A Reply