Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува в среднощното си обръщение решението за таван на цените на руския петрол от 60 долара, съобщи БНТ. Според него той трябва да е двойно по-малък.

„Дискусиите за таван на цените на руския петрол приключи, за съжаление – без сериозни решения. Защото не бихте нарекли сериозно решение за такова ограничение за руските цени, което е доста удобно за бюджета на една терористична държава. Русия вече нанесе колосални щети на всички страни по света, като умишлено дестабилизира енергийния пазар. И светът не посмя да задейства реалното си енергийно разоръжаване. Това е слаба позиция. Логиката е очевидна, ако таванът на цената на руския петрол е 60 долара, вместо например 30, което беше поискано от по-специално от Полша и балтийските държави, тогава руският бюджет ще получава само около 100 милиарда долара годишно“, каза Зеленски.

В района на Бахмут беше най-тежка ситуацията на фронта в Украйна.

Военните действие ще се движат с по-бавни темпове през следващите месеци, според американското разузнаване. През пролетта може да се очаква офанзива и от двете страни. Според директорката на Националното разузнаване Аврил Хейнс, украинската страна продължава да поддържа висок боен и морален дух – въпреки руските атаки върху енергийната инфраструктура на Украйна.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обвини Русия, че умишлено проявява жестокост и атакува цивилни.


Share Follow

Leave A Reply