Две са причините да се смята, че през пролетта трябва да има редовен бюджет. Първата е, че много общини и болници изнемогват, а втората е влизането ни в еврозоната. Ако нямаме редовен бюджет до пролетта, ще изпуснем шанса си за еврозоната. Следващият ни прозорец за членство ще е през 2026 година. Това мнение изрази в интервю за NOVA бившият финансов министър Симеон Дянков.

„Има две причини, за да смятаме, че редовен бюджет трябва да дойде през пролетта. Някъде края на март, началото на април е пределът. Първо защото много общини и болници изнемогват. И второ, за да влезем в еврозоната на нас ни трябва редовен бюджет. А решенията за влизане в еврозоната стават пролетта. И от тази гледна точка това означава редовно правителство. Не редовен бюджет със служебно правителство, а редовен бюджет с редовно правителство, посочи Дянков.

За справяне с високата инфлация, Дянков посъветва служебното правителство да вземе временни мерки за таван върху цените на някои хранителни стоки.

„Инфлацията действително е много по-висока. Това, което правителството може да направи, пак казвам служебното правителство, е да помисли за временни мерки за таван върху цените на някои хранителни стоки. Имаме пример с Гърция, Испания го направи“, допълни бившият финансов министър.

Той уточни, че тази мярка е много по-ефективна за укротяване на инфлацията, отколкото намаляването на ДДС на някои стоки.

„Нямаме случай в България, при който, например като намалихме преди години ДДС-то на за хляба то отиде при производителите, не при хората. Това веднага на следващия ден ще има положителен ефект върху по-социално слабите ни потребители. Това обикновено идва с приказката, че ако намалим ДДС, ще изсветлим икономиката, това също никога не е ставало. Това е един от тези митове, които се използват в България.  Трябва да се стремим цялото ни ДДС да е 20%. А не да има пробойни за един или друг сектор“, заяви Дянков.

снимка: Shutterstock

Той посочи за пример стоки от първа необходимост.

„Хляб, сирене, яйца масло, стоки наистина от първа необходимост. Това, което средното българско семейство използва всеки ден. Смятам, че служебното  правителство може да мисли за това. Това трябва да мине първо през решение на МС и след това с решение на парламента. Аз се надявам, че макар и в тези тежки преговори, разговори и дрязги, които вървят, такава временна мярка би била удобна за приемане от различните групи, защото ако това не стане първо през зимните месеци ще имаме сериозни социални проблеми. И Второ – донякъде това може да ни помогне за влизане в еврозоната, защото основната тема, която в момента е в Брюксел и се разговаря относно влизането на България в еврозоната, е че нашата инфлация е много над средната в Европа. Ние сме над 5 процентни пункта. Някой може да каже 5 % не е толкова много, но Хърватия, която беше приета само преди няколко месеца беше с 0,6% над  инфлационната стойност – средната за Европа, и там имаше доста разговори. Ние един вид сме 7 пъти над това, което беше Хърватия“, поясни той.

Той уточни, че правителството трябва да направи твърде голям, невъзможен компромис.

„Става дума за твърде голям, невъзможен компромис. И следователно нашето правителство и парламент трябва да го направят много бързо. Между декември и април 2023-та, в смисъл между сега и пролетта, за да има влияние по Маастрихтските критерии. Но дори да се забави нашето влизане, а аз смятам, че ще е много трудно ние да влезем януари 2024-та. Все пак  тези мерки и намаляването на инфлацията, което току-що говорихме, и приемането на законите. Може да стане сега и от това служебно правителство. И ако го направи донякъде ще е един от големите му приноси за малкото време, в които те са на работа. Да се надяваме, че няма да са още много дълго на работа, което ще означава, че няма да имаме редовен кабинет“, посочи Дянков.

„Ако изпуснем този прозорец, тогава автоматично ни забавят с 2 години. Вместо да се говори за януари 2024-та, ще се говори за януари 2026-а. Просто защото за две поредни години трябва да изпълняваме Маастрихтските критерии“, допълни бившият финансов министър.


Share Follow

Leave A Reply