„По-важен е въпросът – не дали ние сме готови с правителство, защото ние сме готови, а дали искаме стабилност, растеж, спокойствие и сигурност за хората. Или искаме двете години безветрие и хаос да продължат? Отговор на този въпрос трябва да дадат всички политически сили“. Това заяви пред БНР председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Според нея всички, участвали в правителствата на ГЕРБ, назад във времето, които са и членове на партията могат да бъдат определени и като експерти и като политически лица.

Според нея, ако няма осъзнаване на ситуацията от страна на партиите, почти без значение е кой от ГЕРБ-СДС ще вземе мандата от президента:

„В нашата коалиция има достатъчно хора, които могат да изпълнят функцията „приемане на мандат“ като кандидати за министър-председател. Днес следобед ще решим окончателно кой ще вземе мандата. Искаме стабилно правителство, дори да е с фиксиран срок, да има серия от задачи, които да изпълни, и под такова споразумение да се подпишат политическите лидери“.

Политическата криза от последните две години е причината България да е сочена като най-слабо развиващата се държава и като най-несигурната държава в Европа, каза Атанасова.

„Ако преди две години се твърдеше, че България е силна и прогнозируема, достоен партньор в Европейския съюз, сега нашите партньори в Европа са силно разколебани. Няма демокрация, в която министър-председател да може да арестува с есемес и да е свидетел по досъдебно производство за арест. Не е правова държава тази, в която главният секретар на МВР разбира за 10 минути за акция по неотложност, в която ще бъде арестуван бивш министър-председател. Професионалното ръководство на МВР беше изчегъртано, за да се появяват удобни лица, които да ръководят различни процеси“.


Share Follow

Leave A Reply