От „Продължаваме промяната“ няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ-СДС, независимо дали е съставено от политически фигури или от експерти. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев от ПГ на ПП.

Ако връченият утре от президента Румен Радев мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС не бъде изпълнен, съгласно конституцията, вторият мандат ще отиде при „Продължаваме промяната“.

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов обяви вчера, че ще предложи правителство от експерти, способни да върнат стабилността на страната.

„За правителство с мандата на ГЕРБ ще гласуваме против при всички положения, защото и зад едно експертно правителство, в крайна сметка, се крие и политическа подкрепа. Защото които и да са експертите, може да са много разумни хора, това остава правителство на ГЕРБ с мандат на ГЕРБ. Много е важно как се преговаря с ГЕРБ, защото това е същият ГЕРБ, който ни управлява последните 12 години. Това е същата партия, благодарение на която не наваксахме изоставането си от другите държави, а напротив – изостанахме още повече. И дори отказът на Нидерландия да ни пусне в Шенген е ясно потвърждение за това. И сега със същите тези хора, които ни доведоха до това състояние, трябва да седнем и да си кажем, че нищо не е било. Не става точно така“, заяви Минчев.

Той допълни, че от „Продължаваме промяната“ нямат притеснения от проверките на прокуратурата, засягащи управлението на кабинета „Петков“.

„Това са акции на прокуратурата. Да не забравяме, че това е най-нерефомираната част от всички държавни институции. Това, че прокуратурата се е активизирала, не значи, че има реален проблем и аз съм сигурен, че това ще се види след като приключат проверките“, изтъкна той.

Никола Минчев определи ролята на президента Румен Радев в управлението на страната като доста по-водеща от предвиденото в конституцията.

„Защото от май 2021 до декември 2022 имаме само едни 8 месеца редовно правителство, което не е концепцията на нашата парламентарна република и ние трябва да се върнем към обичайното – правителство, избрано от Народното събрание, изкарващо пълния си мандат“, допълни Минчев.


Share Follow

Leave A Reply