Правителството продължава работата си за влизането ни в еврозоната на 1 януари 2024 година. България се справя добре с критериите за въвеждане на еврото. Това заяви служебният вицепремиер Атанас Пеканов в „Бизнес.БГ“ по БНТ.

По думите му страната ни покрива добре изискванията за размерите на дълга и дефицита като напомни, че в момента те са дерогирани и малко отклонение от тях не е проблем. Според него проблем може да се окаже критерият за инфлацията.

„Проблем може да е критерият за инфлацията, която е доста висока към момента. Страната ни има по-висока инфлация спрямо еврозоната, но този критерий е замислян отдавна и при други обстоятелства. Затова там се надявам на някаква гъвкавост от страна на еворинституциите, когато ни оценяват, да вземат предвид променящата се обстановка“, каза Пеканов.

Пеканов посочи, че у нас е налице голямо мнозинство в подкрепа на еврото и отделни гласове против приемането на единната европейска валута.

„Аз чувам тези гласове и тези рискове, които те адресират, те трябва да бъдат адресирани. Разбира се, че има рискове и тук е ролята на държавата да се включи като действа отговорно. Но идеята, че трябва да изчакаме да станем богати и тогава да се присъединим, аз съм против. Защото, ако влизането ни донесе позитиви, защо трябва да чакаме да ги настигнем и то в по-трудна среда? Не е ли добре сега да се възползваме от това в една много турбулентна ситуация да влезеш в силния съюз? В същото време инвестициите сега също се насочват от Азия към Европа заради геополитическата обстановка. И ние трябва да искаме да сме там и да сме със силни позиции“, каза той.

Според Пеканов банките у нас за готови за работата по превалутирането, която ще отнеме големи логистични усилия. Обект на обсъждане са и мерки срещу спекулата – като изписването на цените в лева и в евро пет месеца преди влизането в еврозоната и една година след това.

Очаква се през следващите дни България да получи превода от първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост. Според Пеканов политическата нестабилност у нас може да забави парите по втория транш като тях може да ги очакваме едва тогава, когато си изпълним ангажиментите.


Share Follow

Leave A Reply