Както повелява политическата логика в рамките на една седмица ГЕРБ ще проведе разговори с всички парламентарно представени партии, “защото политиката е умение на възможностите и това минава през диалози, а не през отрицание и червени линии”. Това заяви пред БНР Росен Желязков от ГЕРБ, зам.-председател на парламента.

снимка: БГНЕС

Той заяви, че ако кабинетът е на ГЕРБ, лидерът на партията Бойко Борисов трябва да е кандидат за премиер.

“Ако кабинетът е на ГЕРБ, ГЕРБ има лидер и то той трябва да е кандидатът за премиер. Ако кабинетът ще търси подкрепа за определени политики с по-широко парламентарно доверие, тогава кандидатът трябва да е човек, който да съумее да елиминира червените линии”.

Желязков допълни, че има две важни теми – понасяне на отговорност и лидерство, като същественият въпрос е кой ще е премиер и кои министри ще управляват:

“Най-същественият елемент е не дали ще има редовно правителство, кой ще е министър-председател и кои министри. Най-важното е да има парламент, защото без него не може нищо да се случи. Залогът е парламент, не правителство. Тази задача се решава с това политическите партии да преглътнат егото си и да погледнат рационално какъв е дневният ден на обществото. Това става с разговори, консултации, премахване на червени разделителни линии, с разбирателство, че при редовен кабинет парламентът ще продължи да работи… Не е важно с кого, а за какво”, заяви Желязков.

Според него от “Демократична България” все още не могат да се еманципират от “Продължаваме промяната” по отношение на суверенност на вземане на решения:

“Но не считаме, че разговорите в посока стабилно управление, което да има общ знаменател – евро-атлантическата ни принадлежност и разбирания, които демонстрираме по различни важни гласувания, не може да се получи”, заяви Желязков.

Зам.-председателят на парламента подчерта, че “гарантиране на честността на вота не е въпрос за начина на гласуване, а за начина, по който свободната воля трябва да се пренесе към изборния резултат”.

“Вариантът за търсене на консенсус в този преходен период – от изборите до връчването на първия мандат, оставя по-скоро възможността за предлагане на кабинет, излъчен от ГЕРБ, отколкото да се търси – на този етап с първия мандат, кабинет с по-широко съгласие. Червените линии, които се очертаха, не дават възможност за мнозинство, което да гарантира стабилно управление на правителство, което да обхваща по-широк кръг от парламентарно представени политически субекти”, заяви още Желязков.


Share Follow

Leave A Reply