ГЕРБ ще предложи два варианта за премиер. Единият вариант е силна партийна кандидатура. Другият е фигура, която да събира по-широка обществена подкрепа в ситуация, в която обществото е разделено – по-компромисна фигура. Това заяви в предаването „120 минути“ по БТВ зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев ден преди получаването на мандата за съставяне на правителство. Той подчерта, че предложението за министър председател от ГЕРБ-СДС ще получи папката от президента Румен Радев. Според Дончев за съставянето на кабинет се е работило много време:

 „Търсим хора, които ще бъдат обществено приемливи, с репутация и които ще вършат работа. Ние сме в ситуация, в която ме питате с чия подкрепа кабинетът може да мине. Отговорът е – с подкрепата на всички и с подкрепата на никой. Ние докарахме ситуацията след двата месеца, отпуснати от президента, никакъв коалиционен формат не е възможен“, допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

Дончев обяви, че ГЕРБ ще проведе цикъл от разговори с всички парламентарно представени политически партии. Според него изкопаните пропасти между политическите сили са дълбоки и дори да има аритметично мнозинство, то няма да „роди нищо добро.

„Ще направим последен опит през следващата седмица да говорим с всички. В политиката трябва да има конкретни намерения. Това ще е още един цикъл от разговори“, посочи Томислав Дончев.

 

Дончев коментира и решението на Нидерландия да спре влизането ни в Шенген:

„Няма да излезем от ситуацията, ако всички дружно сме разсърдени на Нидерландия. Това се дължи на две години политическо безвремие. Ние сме големи майстори в това да убедим света, че сме най-корумпирани. Другите държави не правят така“, коментира той отхвърлената кандидатура на България за Шенген. Според него позицията на България трябва да е твърда и сигурна. „Не мисля, че Рюте коментира качеството на оградата, а 50 евро такса за преминаване. Надявам се това да не е вярно. Съоръжението не може да спре мигрантите, но може да помогне на полицаите“, допълни Дончев.

Бившият вицепремиер обясни, че машинното гласуване няма да изчезне.

„Остава електронната памет. Ако има опасения, че има нещо нередно – тя може да се проверява. С всички скандали в парламента ерозирахме доверието. В еволюцията на демокрацията сме дали възможност на избирателите да упражнят гласа си. Все по-малко българи се интересуват от участие в изборите – това е големият проблем“, подчерта Дончев.


Share Follow

Leave A Reply