Речта на омразата води до възраждане на антисемитизма и ксенофобията в последните години. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на откриването на международната конференция „Стоп на речта на омразата“, предаде Novini.bg.

„В последните години има възраждане на антисемитизма и ксенофобията. Случаите на дискриминация на база пол, полова ориентация, засягане на правата на малцинствата и други антидемократични тенденции са все повече. До всички тях води речта на омразата“, заяви Гешев.

Гешев посочи за пример войната в Украйна.

„След агресията на Русия в Украйна изглежда не се учим от историята. А за да не се повторят случаи като Холокоста, трябват действия. Нека помним, че в началото е словото и злото започва с реч на омразата и трябва да се борим с дела срещу нея“, посочи той.

Той посочи, че България е позитивен пример за съжителство на малцинствата, посочвайки, че в центъра на София има храмове на няколко религии.

Като положителен пример той посочи спасяването на българските евреи от българската държава по време на Втората световна война.

„България е показала и продължава да показва, че е положителен модел на толерантност между хората. Лошото е по-лесно, трудното е да бъдеш добър, да бъдеш човек в нечовешки времена, като Втората световна война, когато българската държава и българският народ спасиха българските евреи. Трябва да бъдем на висотата на предците си и да дадем своя принос към съвременността. Обединява ни желанието да изградим едно по-добро общество“, каза още главният прокурор.

Основната цел на конференцията е да създаде платформа за обмен на опит и добри практики, които да спомогнат за ефективно и навременно противодействие на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и срещу подбуждането и извършването на престъпления от омраза.


Share Follow

Leave A Reply