ГЕРБ и номинираният от тях за премиер проф. Николай Габровски ще продължат линията на консултации с лица, които не са политически обвързани. Това стана ясно от думите на Росен Желязков в ефира на БТВ.

„Ние търсим по-широк консенсус. Затова още в началото направихме така, че разговорът да се води от политически неутрални лица – президентът Плевнелиев, Соломон Паси. 48-то НС трябва да съществува, защото важните решения се взимат в парламента.“ Това заяви депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на НС Росен Желязков.

Снимка: БГНЕС

„Футболната тематика и метафората бяха силни, но има нещо, наречено движението финт. Ясно е, че в нормална политическа ситуация лидерът на партията става премиер. Предлагането на силно партийна кандидатура – можеше да е Десислава Атанасова, Томислав Дончев, щеше да е признак за търсене на по-тясна политическа подкрепа“, смята той.

„Слагаме на масата за разговори нашата програма за управление – има в нея всичко, от което има нужда. Около приоритетите ние ще водим този разговор. Въпросът е да се преодолеят червените линии“, категоричен е Желязков.

По думите му приоритет на проф. Николай Габровски е с кого ще разговаря и какъв състав на кабинет ще предложи:

„Той има голяма свобода на движение. Ние ще го подкрепяме и ще носим политическата отговорност. Предполагам, че той има яснота за целия състав. Видяхме опитът в 47-то НС, където се събраха политически антиподи. Когато се говори „с тези няма”, „с онези няма”, това е разговор от вчера“, каза още той.

Той заяви, че бивши министри на ГЕРБ по-скоро няма да има в състава на кабинета.

„Правилото на реципрочността в политиката – „Продължаваме промяната” направиха необходимото бързо да се дистанцират от произхода си. Това политическо заяждане с Румен Радев мина отвъд границите на диалога между парламентарната група на ПП и държавния глава. Той влезе в по-гореща фаза. Тези изречения са по-скоро външният израз на отношението. Не е имало срещи между Радев и Борисов – това е ясно и може да се докаже с факти”, допълни още той.


Share Follow

Leave A Reply