Проект на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, с вносител Министерския съвет, подкрепиха днес на закрито заседание парламентарните комисии по отбрана и по външна политика, съобщиха депутатите след заседанието. Проекторешението предвижда Народното събрание да разреши пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна, годишно, за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България във връзка с провеждане на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна.

снимка: БГНЕС

Проектът предвижда още участието на до 50 български военнослужещи за обучение за използването на предоставено в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна въоръжение и техника, на територията на държави членки на ЕС и/или в България.

Участието на до 5 български военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша и/или Многонационалното командване за специализирана подготовка в Германия, се предлага още в проекторешението. Военната и военно-техническата подкрепа на Украйна, която България ще окаже, е засекретена.


Share Follow

Leave A Reply