Правителството в Украйна прие решения за подготовка на пострадалите региони на страната за зимата, съобщи БНР. Продължават тежките боеве в източната част на страната. САЩ обявиха, че подготвят нов пакет от военна помощ за Украйна.

50 милиона гривни или около милион и 367 хиляди долара отпуснаха украинските власти за спешни ремонтни дейности по инфраструктурата в Сумска област и закупуването на стотици печки за хората в Донецка област.

Администрацията в Полтавска област ще получи двойно повече средства за възстановяване на системата за топлоснабдяване в град Кременчук.

Отоплението в Одеска и Херсонска области е частично възстановено, но най-сложна остава ситуацията в района на Харков и Донецк, посочват от кабинета.

снимка: БГНЕС

В късното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски пък говори за трудната ситуация на фронта.

„Ситуацията на фронта остава много тежка по ключови направления в Донбас: Бахмут, Соледар, Маринка, Кременная. На земята там отдавна не остана здраво, неповредено от снарядите и обстрела място. Окупаторите фактически разрушиха Бахмут – още един град в Донбас, който руската армия превърна в обгорени руини.“

Междувременно ръководителят на администрацията на Луганска област Сергий Гайдай заяви, че се водят тежки боеве по направлението Сватово – Кременная, но допълни, че украинските военни държат под контрол пътя, което забавя руското настъпление. Гайдай прогнозира освобождаване на цялата област през 2023 г.

Пореден пакет от военна помощ на стойност 275 милиона долара предостави Вашингтон на Украйна, за да ѝ помогне да засили противовъздушната си отбрана.

Според информацията новата военна помощ на Пентагона вероятно ще включва ракети за реактивните системи за залпов огън „Хаймарс“, високопроходими джипове „Хъмви“, генератори и 155-милиметрови артилерийски снаряди.

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че войната в Украйна може да се излезе от контрол и да се превърне във война между Русия и НАТО. В интервю пред Норвежката радиотелевизионна компания Столтенберг каза, че алиансът „работи всекидневно, за да избегне това“.

Кремъл нееднократно е обвинявал съюзниците от НАТО, че на практика участват във войната, тъй като доставят на Украйна оръжия, обучават нейни войници и ѝ осигуряват военна разузнавателна информация.


Share Follow

Leave A Reply