Вицепремиерът в служебния кабинет Иван Демерджиев обяви в ефира на „Събуди се” по Нова тв, че има информация, че кандидат-премиерът Николай Габровски търси вътрешен министър от редиците на МВР. Демерджиев уточни, че не е получавал покана, а и подчерта, че не би приел. Той разясни, че в редиците „сигурно е имало покани”, но доколкото знае те не са приети.

Той коментира и разследването на международни медии за отношението на българските гранични власти към мигранти.

„Обърквам се какво се случва на българо-турската граница. Дали пускаме безпрепятствено мигранти да минават, или се отнасяме по някакъв нечовешки начин с тях. Едната теза е, че срещу 50 лв. може спокойно да се мине границата, а другата – „правим осем или девет опита неуспешни и стрелят по нас”. Истината не е нито в едното, нито в другото. Инцидентът беше разследван от комисия, която излезе със заключение, че изстрел, произведен от българска територия към турската няма”, обясни Демерджиев.

По случая със загиналия край Елхово граничен полицай Петър Бъчваров, силовият министър уточни:

„Докладите на нашите служби сочеха, че е напълно възможно зад всичко това да стоят други престъпни групи. В момента се проверява дали не става въпрос за много по-сериозен трафикантски канал зад това, което се случи на границата. Разследват се версии за нещо по-сериозно, което стои зад инцидента. Двамата овчари не са просто овчари, категорично”, е мнението му.

Според него Европейският съюз сам си е нанесъл шамар с отказа, който България получи да влезе в Шенген.

„С това решение Европа унизи себе си и показа, че не е способна да прилага собствените си правила. За тези месеци от август насам е свършена много работа. Това го потвърдиха директорът на Frontex и еврокомисарят Илва Йохансон”, коментира силовият министър.

Демерджиев смята, че трябва да се поддържа диалогът с Австрия и Нидерландия.

„Поканил съм екипи и на двете държави да дойдат на границата и да видят как се случват практическите действия по опазването ѝ. Тази граница е най-тежката сухопътна на Европейския съюз. Австрия заяви желание и ангажимент да изпрати свои сили. Нидерландия заема пасивна позиция”, посочи още Демерджиев.


Share Follow

Leave A Reply