Позицията на ПП за подкрепа на проектокабинета „Габровски“ остава непроменена. Това става ясно от думите на председателя на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. 

„Обявеният кабинет на Николай Габровски, който видяхме сега, само доказва, че това предложение за експертност в правителството е само един смокинов лист на вече договорени скрити коалиции. Както се вижда от голяма част от имената на експертите, те не са независими, а са от банките за кадри на Тройната коалиция, на ГЕРБ, на ДПС и на президента Радев. Вече много ясно виждаме, че има един много ясен, построен мост, между Банкя и президентството. И той вече не е само построен, а и добре скрепен“, заяви Гюров пред БНР.

Гюров заяви, че от ПП искат българите да вярват, че за България има „едно по-добро бъдеще“.

„Имената в кабинета „Габровски“ са от банките на модела, който ние като партия дойдохме да разградим. И не защото имаме против самите партии ГЕРБ и ДПС, а защото искаме българите да вярват, че за България има едно по-добро бъдеще и за да можем да го постигнем, трябва да променим този модел“, коментира още Гюров.

Той припомни, че в миналото такива експертните кабинети са се проваляли точно по линия на независимостта им и заяви, че от ПП няма да подкрепят с гласовете си в пленарната зала по време на гласуването състава и структурата на министерския съвет, който проф. Николай Габровски предлага.

„Моделът, по който е съставено това правителство, и хората, които са в него, не предвещават успешен мандат. Ние (ПГ на ПП – б.р.) ще бъдем единни в гласа против тази конструкция на кабинета „Габровски“.

Според председателя на ПГ на ПП т.нар. игра с кворума не е работещ вариант за излъчване на правителство:

„Ако този кабинет е толкова експертен и независим, за да може да събере подкрепа, не виждам причина това да става през процедурни хватки“.

 


Share Follow

Leave A Reply