„Според мен най-сигурната и антиинфлационна мярка е работещо правителство. Отиването на нови избори ще означава три месеца политическо говорене, което ще припокрие конфигурацията в момента. Това би довело до каскада от избори“. Това заяви в предаването „Лице в Лице“ по БТВ, издигнатия за кандидат за премиер от ГЕРБ-СДС, проф. Николай Габровски.

Габровски подчерта, че ако продължи каскадата от избори, то състоянието на страната ни ще се влоши.

Освен неврохирург, аз съм бил и зам.-председател на БЛС, зам.-директор на „Пирогов“, така че имам и административен опит. Нееднократно съм получавал покани от различни политически сили. Винаги съм отказвал с убеждението, че съм най-добър в операционната. Приех, защото на България ѝ предстоят много важни промени през следващите месеци. Виждам, че ако продължим в тази каскада от избори, то страната ни ще тръгне по една спирала надолу, което много ме плаши. Това заяви кандидатът за министър-председател с първия мандат на ГЕРБ проф. Николай Габровски в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

снимка: БГНЕС

Проф. Габровски заяви, че е приел предложението от лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и коалиция ГЕРБ-СДС да се кандидатира за премиер с първия мандат, когато си е задал въпроса „Искам ли нещо да променя?“.

„Когато получих предложението от г-н Борисов и коалиция ГЕРБ-СДС, си зададох един въпрос: „Искам ли нещо да променя?“. Отговорът на този въпрос ме накара да приема. Лично ме покани г-н Борисов и ми каза, че иска да се отдръпне политически и да даде път на експертен кабинет“, разкри той.

Габровски подчерта, че е използвал прост научен метод при избора на министрите си.

„Използвах много прост научен метод при селектирането на министрите – когато от няколко различни места излязат едни и същи имена, значи човекът има опит и е експерт. След това поговорих с тях. Прочетох CV-та на хората. Съветваха ме хора от различни политически сили“, обясни кандидатът за премиер.

„Профилът на хората, които избрах е на експерти с голям професионален опит в администрацията и могат да започнат работа веднага. Беше сигурно, че веднага кабинетът ще започне да се свързва с имена. По време на управлението на Николай Петров на „Булгаргаз“, това е била една стабилна компания, имало е яснота и предвидимост. Експертният профил на Николай Петров е добър и беше потвърден от различни източници. Няма как един експерт в някаква част от живота си да не е бил канен и в някой политически кабинет. Ясно е, че биографиите на министрите ще се обсъждат. Положил съм максималните усилия да избера тези експерти по съвест. Това не бе лесна задача. Селекцията на хора е научен подход, използвах уменията си, които съм трупал с години. Някои хора трябва да бъдат приети с адмирации, че поеха риска да се откъснат от своя комфорт и да го пожертват, съзнавайки колко е важен този период за държавата“, разясни проф. Габровски.

По думите му, Габровски е поел ангажимента да се кандидатира за премиер, заради предстоящата следваща критична година за България.

„Аз съм поел този ангажимент, защото следващата година е критична за България през следващата година. Ние вече търпим огромни щети. Всеки ден ние обедняваме, защото нямаме решителност да имаме правителство. Има риск страната ни да загуби евросредства и дори геополитическата си ориентация. Да се поеме такава отговорност е една патриотична постъпка от тези хора, затова заслужават адмирации“, каза той.

Според него първият мандат за съставяне на правителство е чист от „задкулисни договорки и политически игри“.

„Първият мандат, който е абсолютно чист, в който преговорите текат ясно и прозрачно, е причината аз да се нагърбя с тази задача. Почти съм сигурен, че с третия мандат няма да се работи с такава откритост, ще има натиск, задкулисни договорки и политически игри, от което аз искам да избягам. Затова аз няма да участвам в такава конфигурация“, предупреди проф. Николай Габровски.

 


Share Follow

Leave A Reply