След като върна изпълнения мандат на президента Румен Радев, номинираният от ГЕРБ-СДС проф. Габровски заяви, че „ако се намери начин да се загърби тяснопартийният интерес“ очаква кабинетът му да бъде приет с пълно мнозинство от политическите сили.

Той подчерта, че част от обявените от него министри няма да са известни на широката общественост, но са професионалисти в своите области и без партийна принадлежност.

„Вече е известен състава на проектокабинета. Още веднъж искам да заявя, че може би част от тези лица няма да са известни на широката общественост. Причината за това, че те са високи професионалисти в своите области. Те са се движили по всички стъпала на йерархията. Били са на високи управленски нива, така че имат своя опит. Те са без ярка политическа окраска, без ярка партийна принадлежност. Това са наистина работещи, високи експерти, които ще имат шанс да изведат България от кризата“, подчерта Габровски.

Той уточни, че през следващите месеци трябва да се взимат решения по изключително важни за държавата въпроси.

„Нямаме време. Тук не става дума за някаква абстрактна криза, за нещо, което може да дойде, може и да не дойде. По редица изключително важни въпроси за държавата, решенията трябва да се взимат следващите месеци. Ако трябва да направя някаква аналогия – студенстките изпити са дошли. Ние ще влезем в тях с това, което имаме. Влезем ли в каскада от нови предсрочни избори, ние със сигурност ще загубим. Няма как без работещ парламент тези решения да бъдат вземани, няма как България да продължи напред. Ако изпуснем този срок автоматично голяма част от тези промени няма да бъдат решени за дълъг период от време. Време е да се обединим около работещи и ясни концепции. Сигурен съм, че с този екип можем да го направим“, добави още кандидатът за премиер.

Той подчерта, че направените точки от проектокабинета са добре приети от всяка политическа сила.

Направихме около седем основни точки. По тях нито една политическа сила няма нищо против. Тези точки са така подбрани, че са добре приети от всяка от политическите сили. Те са от значение за всеки един от техните избиратели. Те са добри за хората, които не са се явили да гласуват. Те са добри за всички и няма как да не бъдат приети. Очаквам пълна подкрепа от всички политически сили. И бих се радвал този кабинет да бъде избран с пълно мнозинство, подчерта още Габровски.

Габровски изтъкна, че успял да убеди високи професионалисти да се отделят от комфорта на професионалния си живот и да се включат в политиката.


Share Follow

Leave A Reply