Зад кабинета, който ще бъде представен от издигнатият за кандидат-премиер от ГЕРБ-СДС, проф. Николай Габровски стои лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и неговия екип. БСП няма да подкрепи този кабинет. Това заяви Румен Гечев от „БСП за България“ в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Нали не си мислите, че проф. Габровски сам е съставил кабинета си? Това са разговори за хора в детската градина. Независимо, че като кандидат за министър-председател със сигурност има някаква свобода, но без да съгласува състава с партията, която го издига, това нито е редно, нито е логично. Така че при всички случаи зад кабинета, който ще бъде представен, стои Борисов и неговия екип. Ние сме заявили, че няма да участваме в коалиционно правителство, зад което стои ГЕРБ, ДПС или „Възраждане“. Екипът, който ще бъде представен днес, със сигурност зад него стои ГЕРБ“, посочи той.

Гечев категорично заяви, че „БСП за България“ няма да пребегне до процедурни хватки в пленарната зала, които да подпомогнат избирането на кабинет. Той подчерта, че БСП е за съставяне на правителство, но не на всяка цена.

„Не подкрепям игри с кворума като излизане от залата и заигравания с мнозинството и малцинството. Ако това правителство бъде избрано с такива игри, то няма как да просъществува дълго, защото не може да се скрие от хората. БСП желае да има редовен кабинет, защото от това има нужда България. Но това не може да стане на всяка цена – трябва да видим какъв кабинет, с каква програма и състав“, каза той.

Гечев коментира и изключването на Явор Божанков от ПГ на „БСП за България“, заради изказването му от парламентарната трибуна, че подкрепя предоставянето на оръжия за Украйна.

„Явор Божанков сам се превърна в черна овца, защото е избран с гласовете на привърженици и симпатизанти на БСП и той е решил да им измени. Така че това си е негово решение, не е фатално. Случва се и в другите партии. Разбира се, неприятно е и носи последици, но не мисля, че това е основният проблем на България и БСП. БСП е достатъчно силна партия, за да не се влияе от тези забежки.

По думите на Гечев Божанков явно е взел това решение, воден от свои стимули.

„Имаме решение на колективен орган – Националния съвет по проблема за войната в Украйна, така че различните мнения ги казваме на Национален съвет, пред парламентарната група, но когато има решение, то се спазва. Ако не си съгласен с него, не гласуваш, но когато имаш решение на Националния съвет на партията и ти не само не гласуваш, а излизаш на трибуната и атакуваш партията, която те е издигнала и своите колеги и казваш: „Аз съм по-умен от вас“, това прекрачва всякакви граници“, коментира още той.

Румен Гечев заяви още, че ако третият мандат отиде при БСП, социалистите ще започнат незабавна реализация на усилия за съставянето на кабинет. Не са склонни, обаче, на коалиция с ГЕРБ и ДПС.

Той иронизира предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов проф. Николай Габровски да е номинацията за премиер и при третия мандат, ако се стигне до него.

„Борисов има добро чувство за хумор – ГЕРБ да предлага третия мандат кой да бъде премиер?! Такава практика в света няма, това е някаква политическа иновация, да видим! Няма да е с мандата на ГЕРБ, но ще е с премиера на ГЕРБ, което и мен ме развеселява, защото имам чувство за хумор“, каза той.

 


Share Follow

Leave A Reply