Според декемврийското проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на „24 часа“, оценката за работата на парламента е рекордно ниска, а симпатизантите на “Продължаваме промяната” и “Демократична България” оттеглят подкрепата си за президента Румен Радев. Според проучването електоралната картина е сходна с тази на последните избори. Рекордно нисък процент положителна оценка за работата на парламента – 9% се отчита през декември, а над девет пъти повече, или 82% дават отрицателна оценка.

снимка: БГНЕС

Положително работата на служебния кабинет оценяват малко над една четвърт (26%).
Отрицателната оценка за работата на правителството е по-висока от положителната, сред всички партийни електорати. Изключение прави единствено БСП, сред чиито симпатизанти дяловете на положителна и отрицателна оценка са изравнени. С най-критични оценки за служебния кабинет са симпатизантите на ГЕРБ и “Възраждане”.

Вече няколко месеца, отрицателните оценки за работата на президента превишават положителните. През декември 42% дават позитивна оценка, а 46% негативна. Това се дължи най-вече на оттеглящите подкрепа в последните месеци привърженици на “Продължаваме промяната” и “Демократична България”. Два месеца след предсрочните парламентарни избори електоралната картина в страната не търпи съществена динамика в сравнение с резултатите от вота през октомври.

С 25.8% от гласуващите остава лидер ГЕРБ. “Продължаваме промяната” държат второто място с 19,2% от гласуващите, на убедителна дистанция от ДПС (11,6%) и “Възраждане” (11,3%). БСП запазва петото място с 9% подкрепа от гласуващите, следвана от “Демократична България” с подкрепа от 7,3% и “Български възход” (4%).

Изследването е реализирано в периода между 1 и 8 декември 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1005 души на възраст 18+.


Share Follow

Leave A Reply