Главният прокурор на България Иван Гешев е носителят на голямата национална награда от тринайстото издание на конкурса на общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград „Страхливият умира всеки ден, смелият-само веднъж“, в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе. На церемонията бяха връчени и две международни награди, едната от които е за министъра на правосъдието на кралство Белгия Винсент Ван Кикенборен.

В десетките номинации участват съдии, следователи, прокурори, служители на МВР и Агенция „Митници“, отличили се в борбата с наркотрафика и организираната престъпност.

Голямата национална награда беше връчена на главния прокурор Иван Гешев за битката му срещу легализирането на индустриалния коноп и внесените предложения за промени в Наказателния кодекс, автомобилите на шофьори, употребили наркотици и алкохол над 1,2 промила, да бъдат отнемани в полза на държавата.

На церемонията държавният обвинител заяви:

„Приемам тази награда, като награда за всички прокурори и следователи, с които работехме тези три години. Защото, на първо място, въпреки политическия натиск, който се случи последната година, година и половина, те продължиха да вършат спокойно своята работа и да дават резултати. А резултатите са над 95% осъдителни присъди на годишна база, резултат, който е уникален в европейски мащаб. Тази награда е не само за тях, тя е награда и за цялата правоохранителна общност – колеги от МВР, от митниците“.

Двете международни награди бяха присъдени на Винсент Ван Кикенборен, министър на правосъдието на Кралство Белгия и на федералния прокурор Фредерих Ван Льо за борбата им с наркотероризма и залавянето на наркотици за над 13 милиарда евро. Отличията прие първият секретар на посолството на Белгия Жерами Кирион.

Конкурсът в памет на Джовани Фалконе се организира от Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград от 2009 година.


Share Follow

Leave A Reply