“Многократно сме критикували това поведение, но ми се струва, че конкретният повод, за който ще говоря вече става дума за опасност.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна на Народното събрание.

бгнес

Тя е категорична, че иска да алармира и да предупреди, че „министърът на икономиката и индустрията Стоянов многократно заявява в интервюта, че е задвижил процес за огромна германска инвестиция за 1 млрд. лв. за фотоволтаичен парк върху язовир Огоста. Всяка чуждестранна инвестиция е добре дошла стига да се спазват законите и да не се застрашава националната сигурност“, подчерта тя. Лидерът на левицата посочи, че язовир Огоста фигурира в документ, който определя стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност.

„Язовир Огоста на шесто място в този списък представлява обект важен за националната сигурност. Той е от тези рискови обекти, които се нуждаят от ремонт, за да се избегнат бъдещи проблеми. Собственик на язовир Огоста е Министерство на земеделието. Около язовира има защитени зони. Имам десетки аргументи да призова този човек да бъде спрян и го казвам навреме“, обясни Нинова. Тя посочи редица въпроси, които може да бъдат зададени към служебния министър. „Оставете, че не идва на контрол, някак ще го преглътнем, но самият министър Стоянов вече става заплаха за националната сигурност ако не го спрем навреме и не поискаме тук в парламента какво прави, с чие разрешение го прави, има ли всички необходими документи и процедури, представлява ли това, което прави заплаха за националната сигурност и региона.“, отбеляза тя и призова той да бъде извикан на парламентарен контрол и да даде отговор на тези въпроси.


Share Follow

Leave A Reply