Омбудсманът Диана Ковачева коментира в “Денят започва” цената на водата и неспособността на хората да я плащат.

“Цената на водата е на ръба на социалната поносимост и на фона на инфлацията на хората им е непосилно да я плащат”, заяви Ковачева.

Увеличенията на водата вече са факт за много градове в България, посочи тя, а във Велико Търново от години е ясно, че има нерегулярни доставки, докато хората плащат огромни сметки.

“Като се увеличава толкова цената на водата, къде отиват тези пари и защо по никакъв начин не се инвестира в остарялата инфраструктура, заради която хората имат режим на водата? Очевидно отива само за заплати, само че така не може, защото хората не могат да поемат тежестта на заплатите на работещите във ВиК”, заяви общественият защитник.

Диана Ковачева уточни, че само за тази година 52% е увеличението на водата във Велико Търново и се очаква до края на 5-годишния регулаторен период да нарасне до 100%.

“Има нов законопроект за ВиК, но по-добре да го нямаше, трябва да ви кажа, защото той с нищо не е по-добър от сега действащия. Нищо от препоръките, които с години омбудсмана и хората очакват, не е влязло. Вътре няма никакво обвързване между цената и качеството. Няма никаква възможност хората, които получават вода с лошо качество, да им бъде намалена цената, нито някакви обезщетения. Не са дефинирани уязвимите потребители, нито има водни помощи”, посочи още тя.

Ковачева заяви, че е готова с отрицателно становище относно новия законопроект и до дни ще го изпрати в регионалното министерство.

Омбудсманът коментира и предложението си зрелостниците да имат втори шанс да положат матура. Тя посочи, че причината са множество жалби, особено в последните години, когато матурата се превърна във входен изпит за повечето университети и специалности в съчетание с дипломата.

“Докато за дипломата работиш две години и зависи от твоята последователност, матурата е един ден, в който се явяваш на изпит. Все пак може да не си във форма, може да не успееш да се представиш по най-добрия начин, но тази оценка залепва за теб завинаги”.

Снимка: МОН

Омбудсманът предлага възможност зрелостниците да опитат да повишат резултата си от матурата и накрая да се вземе по-благоприятният за тях. Причината за това е, че докато при изпитите в университетите може да се кандидатства няколко пъти, то ако оценката от матурата е незадоволителна, не може да се поправи.

“Този резултат няма да води до поправка в дипломата, а ще бъде удостоверение само за целите на кандидатстване в университет, така че децата да имат втори шанс. Това ще важи и за България, и за чужбина, навсякъде, където се кандидатства с матура”, уточни Ковачева.

По думите ѝ предложението й се подкрепя от депутати от различни парламентарни групи.

Диана Ковачева коментира и случая с глобите за винетки, като посочи, че глобата за сгрешена винетка и липса на винетка е 300 лв. и трябва да се обмисли да е по-ниска.

Според нея въпросите свързани със сгрешените винетки няма да се решат с предложението на регионалния министър за плащане на не повече от три глоби годишно, което би могло да се приеме.

“Когато си купувате винетка и сгрешите един или повече от символите, на практика вие знаете, че сте платили винетка, но не и че сте сгрешили. Като пътувате, вас ви снимат всеки ден, но вие не разбирате, защото има проблем с уведомяването. Обикновено хората са уведомявани за това, че имат глоби за винетки, едва когато натрупат стотици хиляди левове глоби”.

Затова омбудсманът предлага хората да бъдат уведомявани в рамките на три дни, за да могат навреме да поправят сгрешените винетки. Също така – поправката да важи не от момента на корекцията, а със задна дата – от момента на закупуване на винетката.


Share Follow

Leave A Reply