Нараства търсенето на български работници от гръцки хотелиери, съобщи Нова тв. Причината е, че българската работна ръка е по-евтина, а в същото време върши своята работа достатъчно добре, което кара бизнеса в Ставрос, Аспровалта и Неа Врасна да предлагат заетост още отсега за следващото лято.

снимка: БГНЕС

Един от изводите, които носи летният туристически сезон в Гърция, е че е нужен свеж персонал. Недостатъчни се оказват служителите.

“Сезонът за всички нас тук в Гърция много ясно показа, че има голяма разлика между това какво хотелите имат нужда откъм персонал и с какво в действителност разполагат. И затова, поглеждайки към нашите съседи, да, българите определено представляват интерес за нас, като това важи особено за островите, които имат нужда от повече персонал”, каза Теодосис Стоицас, Асоциация на собственици на хотели и апартаменти. 

Теодосис Стоицас има просто обяснение на интересът към българската работна ръка:

“Българите са огромен процент от нашите клиенти вече от много години насам, и това в крайна сметка са хора, които познаваме. В същото време голям процент от клиентите ни са българи и ако ние имаме български персонал, това ни създава страхотно предимство както в комуникацията, така и във всеки наш опит да предложим по-добро обслужване”, казва още той.

Средно около 1500 лева би получавал в Гърция един български работник в хотел, като възнаграждението е възможно и да е много по-високо.

А къде е гръцкият персонал? Според Стоицас, масово, работещите в сектора, са се преориентирали след пандемията, което е довело до кризата за кадри и неизбежният поглед към българският трудов пазар.


Share Follow

Leave A Reply