Две балистични ракети е изстреляла Северна Корея, предадоха световните агенции, като се позоваха на южнокорейските въоръжени сили и на японската брегова охрана, цитирани от БНР.

снимка: ЕПА/БГНЕС; снимката е илюстративна

Южнокорейската армия обяви, че ракетите са били изстреляни към Източно море, наричано още Японско море. Тестовете са били в интервал от около 50 минути, уточнява БТА.

Изпитанията идват броени дни след като страната обяви, че е изпитала високо надежден ракетен двигател с твърдо гориво, за който експерти казват, че може да позволи по-бързото и по-мобилното изстрелване на балистични ракети. Това би направило и по-трудно откриването на междуконтиненталните балистичните ракети на Пхенян, които могат да достигнат дори американска територия.

Японската брегова охрана съобщи, че изстреляните днес ракети са паднали извън японската ексклузивна икономическа зона. Ракетите са прелетели около 500 километра и са достигнали максимална височина от 550 километра.

36 ракетни пуска е извършила Северна Корея от началото на годината, при които изстреля 64 балистични ракети, в това число и 8 междуконтинентални.


Share Follow

Leave A Reply