Френският държавен глава Еманюел Макрон се върна в Катар за финала на Световното първенство по футбол в Катар на 18 декември, след като присъства на победата на френския отбор срещу Мароко на 14 декември. Този жест далеч не остава без последствия за планетата и за публичните финанси, разкрива Le Point, който изчисли разходите, предаде Нова тв.

Президентът на Аржентина Алберто Фернандес реши да не пътува до Катар за финала на Световното първенство по футбол. Това негово решение не е породено от липса на интерес към националния спорт, а от суеверие.

Отсъствайки от последните пет мача на Аржентина, които завършиха с победи, президентът предпочете да се лиши от това удоволствие от страх да не донесе лош късмет на аржентинските играчи. Решение, за което той несъмнено не съжалява в момента и което също така позволи на Аржентина да направи някои икономии.

От друга страна, Еманюел Макрон искаше да подкрепи Les Bleus /сините бел.ред / в невероятното им пътуване и не пестеше средства за разходи. В броя от 18 декември на Le Point са изчислени сумите, свързани с пътуванията на президента до Катар, и те са доста зашеметяващи.

Около 501 000 евро или 31 години минимална работна заплата са стрували на данъкоплатците двете пътувания на Еманюел Макрон до Катар, за да присъства на полуфинала срещу Мароко и на финала срещу Аржентина, установява вестникът.

Сумата е изчислена въз основа на разходите за час полет, предоставени от Сметната палата и Елисейския дворец, както и въз основа на данните за пътуванията на двата президентски самолета – A330 и Falcon 7X. В изчислението на разходите седмичникът не е взел предвид инфлацията от последните години и увеличението на цената на петрола, и се основава на последните данни, предоставени през 2019 г. от Елисейския дворец (22 482 евро на час полет на A330).

Цената на полетите на Falcon 7X се оценява на 5500 евро на летателен час. Вестникът разкрива също, че вторият Falcon X на президентството също е бил в Катар от 16 декември, но не можа да научи „със сигурност“ на кой избран представител на републиката може да се „припише този разход“.


Share Follow

Leave A Reply