Категорична е Евроатлантическата ориентация на българите. В същото време одобрението към работата на повечето лидери на парламентарно представените партии намалява, но съществена промяна няма в подкрепата а дадена партия при един евентуален предстоящ вот.

Това показват резултати от национално регулярно проучване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода от 5 до 12 декември 2022 г. сред 1050 пълнолетни българи в 70 населени места в страната, предаде Novini.bg.

Проучването показва, че 71% от българите са евроатлантически ориентирани, като анкетираните заявяват подкрепа за членството на страната ни в ЕС (срещу 22% против). „Екзакта“ регистрира най-високо одобрение за членството ни в ЕС сред образовани хора на възраст под 50 години, сред жители на градовете и сред избиратели на ДБ, на ГЕРБ, на ПП и на ДПС. Най-често противници на членството ни в ЕС има сред избирателите на „Възраждане“ и на БСП.

При направен ретроспективен прочит на данните на „Екзата“ се оказва, че одобрението на българите към членството на страната ни в ЕС се запазва трайно между 71% и 73% през последните три години, а неодобрението нараства леко – с 2%.

57% от българите одобряват понастоящем членството на страната ни в НАТО, а 31% изразяват неодобрение. По-често подкрепят членството ни в НАТО хора на възраст под 60 години, мъже, образовани и заможни българи, избиратели на ДБ, на ГЕРБ, и на ПП. Главно избиратели на „Възраждане“ и на БСП се заявяват като противници на членството ни в НАТО.

Одобрението към членството на страната ни в НАТО остава непроменен дял през последните три години, а неодобрението през декември 2022 г. е с 4% повече спрямо декември 2019 г., посочват от „Екзакта“.

Същата анкета показва, че има свиване на одобрението към работата на повечето лидери на парламентарни партии, като то идва главно от собствените им електорати. Все по-рядко българите одобряват лидер на партия, за която те самите не гласуват. 70% надхвърля неодобрението към повечето лидери на партии в парламента през декември.

Най-високи дялове на одобрение се регистрират през декември 2022 г. за Бойко Борисов и за Стефан Янев, като и двамата са одобрявани от по около 25% от българите, но неодобрението към Бойко Борисов е значително по-висок дял от това към Стефан Янев.

Близо 20% от анкетираните одобряват Кирил Петков и Асен Василев. 15% от българите одобряват Мустафа Карадайъ и Корнелия Нинова, Костадин Костадинов е одобряван от близо 13% от българите, Христо Иванов – с близо 14%, Атанас Атанасов – с 11,5%.

Според 27% от българите вината за липсата на работещ редовен кабинет и за честите национални избори през последната година и половина е на всички български политици и на депутатите, които, по думите на интервюираните, са безотговорни към проблемите на хората.

В същото време всеки трети от интервюираните българи посочва, че хората не гласуват, защото са разочаровани, обезверени и уморени от избори. Според всеки пети у нас има силна нетърпимост към политическия елит и това демотивира хората да гласуват.

Електоралните нагласи обаче остават почти непроменени, като според „Екзакта“, ако изборите бяха днес, за ГЕРБ-СДС биха гласували 25,2% от българите, които биха участвали във втора, за „Продължаваме промяната“ – 19%, следвани от ДПС- с 11,5%, БСП – 10,2%, „Възраждане“ – 8,9%, Демократична България – 7,4% и Български възход – 5,2%. Под 4%-ната бариера остава „Има такъв народ“ с 2,7%.


Share Follow

Leave A Reply