Няма да можем да поискаме следващата сума от 724 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост, докато не се свърши работа по 66 мерки. Това заяви в „Денят започва“ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Европейската комисия
Снимка: Лоек Ессерс/Loek Essers

„България получи първия транш от безвъзмездната подкрепа по Плана за възстановяване и устойчивост в размер на близо 2.7 млрд. лв. Взехме 2,7 млрд. лева. Следващата сума от 724 млн. евро няма да можем да я поискаме, докато не сме си свършили работата по тези 66 мерки, от които 22 минават през парламента“, каза Пеканов.

Той съобщи, че сме изпреварили Румъния по отношение на първия меморандум.

„Също така по отношение на ОИСР се справяме доста добре, изпреварихме Румъния с около месец и половина по отношение на първия меморандум, понеже всички правят сравнения между двете страни. Това е стратегическият документ, който България трябваше да подаде към ОИСР по отношение на всички преговори, които ще се водят за нашето членство“, каза Пеканов.

Той коментира, че е приет само един от необходимите 22 закона по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Внесохме ги в първия ден на парламента, от 2 месеца почти никакво движение, видяхме и един закон отхвърлен. С 2 години закъсняваме за приемането на този закон, заради което страната ни ще плаща санкции, предупреди Пеканов. Обясни, че става въпрос за закон, който да защитава хората, които подават сигнали за нередности и злоупотреби.“

Пеканов подчерта, че няма достатъчно движение по тези мерки.

„По тези теми трябва да се намери мнозинство, може и ситуационно. Тези мерки са добри за България, това са закони, които ще подобрят икономическата среда, заяви вицепремиерът.“

Определи като по-добър законопроекта за противодействие на корупцията, изготвен от екипа на правосъдния министър Крум Зарков.

„Осново получените 2,7 млрд. лева ще се използват за дигитализация, модерни технологии, сега има и процедура за кръгова икономика, киберсигурност, зелен преход“, заяви Пеканов.

 

 


Share Follow

Leave A Reply