Епидемиологът и съветник по здравните въпроси в Столичната община, проф. Тодор Кантарджиев предупреди по БНТ, за увеличаването на случаите на варицела.

„Случаите на варицела са се увеличили с 4.5 пъти, в сравнение с две години. Причината – натрупалото се новородено население, което не е изкарало варицелата,“, заяви Кантарджиев.

Кантарджиев посъветва майките да имунизират децата си срещу варицела.

„Ваксината не е евтина, но всичко, което спасява живота не е скъпо. Съветвам майките да имунизират децата си срещу инфекциозното заболяване. Децата на по-образованите родители са ваксинирани“, каза още той.

Кантарджиев коментира и инкубационния период на заболяването.

„21 дни е инкубационния период на варицелата. Ако родителите не са карали заболяването, то може да се заразят с много висока температура и обрив. Навремето във Великобритания, когато имаха много добро здравеопазване, организираха детски партита, за да се заразят с вируса и да го изкарат, завърши той по темата за заразата.“

Той предупреди още за намаляването на колективния имунитет към вирусите.

„Две години изолация доведе дотам, че колективният имунитет към вирусите, характерни за зимни сезон, е намалял. Грипът е тук – важното е да се вземе антивирусно лекарство още в първите 36 часа, то тогава за два дни можете да се върнете на работа“, завърши Кантарджиев.

 


Share Follow

Leave A Reply