В девет региона на Украйна са в сила аварийни прекъсвания на тока. Това съобщи украинската национална енергийна компания „Укренерго“, цитиран от ТАСС, предаде news.bg.

„Към сутринта на 19 декември имаше тежка ситуация в енергийната система на Украйна. Най-тежка е ситуацията в Централен, Източен и Днепърски район. Графици за аварийно спиране са въведени в Сумска, Харковска, Полтавска, Днепропетровска, Кировоградска, Житомирска, Черниговска, Черкаска, Киевска област и в Киев“, посочват от компанията в „Телеграм“.

Отбелязва се също, че тежка ситуация се е наблюдавала в контролираните от украинските сили райони на Запорожка област.

Обектите на критичната инфраструктура ще бъдат приоритетни, а „възобновяването на захранването на битовите потребители може да отнеме много време“, подчертават от „Укренерго“.

За ООН пълно спиране на тока в Украйна ще е катастрофа.

Отвъд възможностите е на цялата световна хуманитарна общност да се помогне на цяла държава.

Тази нощ беше обявена въздушна тревога в няколко области на Украйна, като беше съобщена за експлозии в критични инфраструктурни съоръжения.

Руската атака с дрон причини „доста сериозни“ щети в района на Киев и три района в региона са останали без електрозахранване, докладва губернаторът Алексий Кулеба, цитиран от „Ройтерс“.

35 дрона „камикадзе“ пусна Русия в Украйна в ранните часове днес, докато много хора спяха, и порази критична инфраструктура в и около Киев. Това е третата въздушна атака на Москва срещу украинската столица в рамките на шест дни.

Украйна отчита колосални щети по енергийната си система. Нито една топло- или водноелектрическа централа не е останала незасегната от руските атаки.

Жизненоважни енергийно съоръжения са претърпели щети вследствие на новата вълна от удара с руски дронове. За това информира кметът на Киев Виталий Кличко.

„В резултат на атаката срещу столицата бяха повредени критични инфраструктурни съоръжения. Енергетиците и топлоинженерите работят за бързо стабилизиране на ситуацията с енерго- и топлоснабдяването“, написа той в „Телеграм“.

Миналата седмица украинският премиер Денис Шмигал предупреди, че след предишни руски атаки страната страда от сериозни прекъсвания на тока и отоплението, които засягат най-вече Киев и Харков.


Share Follow

Leave A Reply