От „Продължаваме Промяната“ не търсят подкрепа от ГЕРБ-СДС и ДПС и от която и да е друга парламентарна група за самото правителство, а за конкретни политики разделени по области. Това заяви в „Денят започва“ Росен Костурков от „Продължаваме Промяната“.

снимка: БГНЕС

„Продължаваме промяната“ върви в посока съставяне на кабинет на малцинството с „Демократична България“ като ще търси подкрепа от останалите парламентарно представени партии по конкретни политики. Ние не търсим подкрепа от ГЕРБ, ДПС или когото и да е друг за самото правителство. Търсим подкрепа по определени политики, които сме разделили по области – Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген, еврозоната. И аз, като гледам програмите на всяка партия в парламента без „Възраждане“, тези неща са заложени в тях. Вървим по посока кабинет на малцинството с „Демократична България“, но не виждам проблем този кабинет с тези политики да бъдат подкрепени и от останалите партии“, каза Костурков.

Той уточни, че за това от ПП ще проведат разговори с останалите политически сили, през дните преди връчването на втория мандат, за да потърсят обединение около важните за страната приоритети.

„Ние не очакваме директна подкрепа за правителство. Наясно сме, че като сме малцинство, във всеки момент може то да бъде свалено. Има риск да се окажем заложник да другите партии, но си заслужава, ако свършим всичката работа и се обединим около важните за хората неща“, заяви той.

Костурков уточни, че все още състав на проектокабинета „Денков“ не е обсъждан. Той смята, че членовете на правителството освен че трябва да са експерти, те трябва да са свързани с политиката, за да могат да носят политическа отговорност.

Той изрази мнение, че преговорите за съставяне на кабинет от първия мандат на издигнатият от ГЕРБ-СДС проектокабинет „Габровски“ са се провалили, поради липсата на политическа отговорност.

„Двата месеца за първия мандат бяха пропилени в обвинения през медиите как всички останали партии пречат на ГЕРБ да осъществи диалога и да управлява. Но реално нямаше покана от самите тях тях. Получихме покани не от ГЕРБ, а от посредници, които не взимат решенията. Да извадиш качествен човек без политическо минало и гръб, с цялото ми уважение към г-н Габровски, и да кажем „Ще правим експертен кабинет“, е нонсенс. Не може в парламентарна република да има експертен кабинет.“, посочи той.

Според Росен Костурков ГЕРБ тласка страната към предсрочни парламентарни избори. Той заяви, че „Продължаваме промяната“ не иска вот напролет и го смята вреден за България.

 


Share Follow

Leave A Reply