Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в Кюстендил, че Левицата ще търси начин да сезира Конституционния съд за предоставянето на оръжие на Украйна, ако президентът Румен Радев не наложи вето върху ратифицираното от Народното събрание споразумение между двете държави, предаде Novini.bg.

По думите на Нинова президентът многократно е заявявал, че това би ни въвлякло във война, а сега се оказва, че неговият служебен кабинет и неговият министър на отбраната е подписал този договор. И добави, че ако не го направи, БСП ще търси начин да сигнализира Конституционния съд.

Нинова изтъкна, че условията по договора могат да бъдат променяни.

„В подписания договор пише, че оттук-нататък Министерски съвет може самостоятелно, на закрито заседание да променя списъка за оръжията или боеприпасите, тоест да променя условията по договора. Международните договори не могат да се променят от МС, те трябва да минат задължително на ратификация от Народното събрание по Конституция. Така си остават вратичка след това служебен кабинет да взима решения на закрити заседания какво да прави. Това е тотално нарушение на Конституцията и е по-добре още сега да се спре“, изтъкна Нинова.

Нинова коментира и това, че условията, които поставят от „Продължаваме Промяната“ за съставяне на правителство с втория мандат, няма да им осигурят мнозинство.

Тя допълни, че процедурата се е забавила твърде много, както с първия, така и с втория мандат и така е загубено политическо време.

Тя заяви, че е оптимист за съставяне на редовно правителство с третия мандат.

„Той е последният възможен, а държавата се нуждае от стабилност и правителство. Всичко е толкова динамично, менят се нещата постоянно. Нека да видим на кого президентът ще се спре, ако е на нас, ще свикаме Националния съвет на партията и ще решим“, обясни лидерът на БСП.

По думите ѝ служебният кабинет не внесе нов бюджет за 2023 г., но ще трябва да намери средства за предложението на левицата за минимална работна заплата от 850 лв.

Нинова даде пример с още няколко предложения на БСП за социални плащания, които вървят успешно – помощта от 300 лева от първи до четвърти клас и безплатните учебници до 12 клас.

„Така че макар и тези месеци да бяха много неспокойни и бурни, ние сме доволни, че част от социалните ни политики получават подкрепа“, посочи тя.


Share Follow

Leave A Reply