Прокуратурата трябва да плати 40 хил. лв. на бизнесмена Иво Прокопиев заради незаконното обвинение за пране на пари, предаде Novini.bg. Решението на Софийския градски съд е от 16 декември т.г. и може да се обжалва на втора инстанция.

Разследването на Прокопиев започна, след подаден сигнал на Николай Бареков от 2012 г.  заради продажбата на „Каолин“ АД на германски концерн. 6 г. по-късно беше привлечен като обвиняем, но делото не стигна до съда. Мотивът за прекратяване на досъдебното производство е, че няма престъпление при сделката за предприятието между двата частни субекта.

След това Иво Прокопиев завежда дело за неимуществени вреди. Разследването срещу него било широко отразено в медиите. Публикациите за вече доказано незаконното обвинение били достъпни в интернет и след прекратяването. Бил злепоставен в обществото, опозорено било доброто му име на гражданин и професионалист, предприемач и общественик. Бил принуден да обяснява на партнъори в страната и в чужбина, на колеги, приятели и близки, че е невинен, че всичко това е плод на нелепа грешка или на преднамерена атака срещу него. През цялото време бил изключително разстроен не само заради него, но и заради семейството и близките му, които тежко възприемали случващото се с него.

Искът на Прокопиев е за 100 хил. лв., но съдия Стефан Шекерджийски му присъжда 40 хил. лв. По делото е безспорно, че обвинението за пране на пари е незаконно, а Прокопиев е пострадал, предаде 24 часа.


Share Follow

Leave A Reply