“Ако законът за горивата, предложен от ГЕРБ-СДС, бъде приет на второ четене през януари, в средата на февруари или в началото на март могат да започнат да се изплащат по-големи компенсации за цените на горивата у нас.” Това каза пред Нова телевизия депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев. „Дизелът в момента трябва да е под 2 лв., защото ако погледнете цената на суровия петрол сорт Урал – той е 50 долара. Когато този петрол е 50$, обикновено цената в България е под 2 лв., а сега е 3.05 лв.” Той припомни, че през 2018 г. литър от дизеловото гориво се е продавал у нас за около 1.80 лв., при положение, че петролът е бил с по-висока цена, а акцизът и ДДС са били същите.

снимка: БГНЕС

По думите му „Лукойл” си е признал, че печели по 1 лев на литър. „Защо се появи това левче? Защото след началото на войната държавата издейства дерогация за „Лукойл” да купува евтин руски петрол, който е с 30-40% по-евтин от другия. Само че от тези 30-40% влизат в сметките на „Лукойл” и „Литаско” и на всички руски компании. От тях не ползва нито стотинка българският потребител”, обясни Добрев. Той твърди, че с предложения законопроект се цели 30-те процента, които „Лукойл” плаща, да не отиват в чужди банки, а в Българския фонд за енергийна сигурност.

Депутатът коментира и фискалната политика на страната ни. „За следващите три години по Консолидираната фискална програма трябва да се изтеглят 48 млрд., от които 10 млрд. са за рефинансиране на стар дълг. Точният размер на новия дълг според МФ е 38 млрд. заради политика, която вече е заложена в предходния бюджет на Асен Василев и неговото правителство”, каза Добрев. Той подчерта, че от 1985 г. насам са били на власт 25 правителства, а общият им дълг е възлизал на 37 млрд.


Share Follow

Leave A Reply