Руските власти обявиха за федерално издирване българския разследващ журналист от изданието Bellingcat Христо Грозев, съобщи БНР.

Името, данни за годината и мястото на раждане и снимка на Христо Грозев се появиха днес в базата данни за издирвани лица на руското министерство на вътрешните работи.

В съобщението се посочва, че Грозев се издирва във връзка с нарушаване на член от Наказателния кодекс на Русия, но не се уточнява за кой член става дума. По информация на агенция “Новости” срещу журналиста е започнало наказателно производство за разпространяване на фалшиви новини.

През юли руската Федерална служба за сигурност съобщи, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване. Целта била да бъдат похитени руски бойни самолети. Грозев намерил двама куриери, които предали пари на руски военен летец, за да похити самолет. Ще припомня, че българският журналист участва активно в разследването на отравянето на руския опозиционер Алексей Навални през август 2020г.

През ноември Христо Грозев спечели „Наградата на Основателите“ на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи постижения в областта на журналистиката.

Грозев се присъединява към Bellingcat през 2015 г. като разследващ репортер. Той е известен с това, че използва отворени източници, социални медии и други налични данни за разследвания.

Грозев е автор на разследвания, в които са идентифицирани двама висши руски офицери, свързани със свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г.; офицери от ГРУ, замесени в заговора за преврат в Черна гора през 2016 г.; тримата заподозрени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. и отравянето на Алексей Навални през 2020 г. През 2019 г. Грозев и екипът му печелят наградата за разследващ репортаж на Европейската преса за „Разкриване на заподозрените за отравянето в Солсбъри“. В нея те идентифицират извършителите на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.

През ноември Христо Грозев даде интервю в предаването „Хоризонт до обед“, в което разказа за шестмесечното разследване на Bellingcat, достигнало до програмистите, които насочват руските ракети в Украйна.


Share Follow

Leave A Reply