Европейският съюз предлагат на президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателя на Косово Албин Курти да намерят политическо решение, за успокояване на напрежението в региона. Това се посочва в изявление на Евросъюза, цитирано от сръбското издание „Данас“, след като напрежението между двете държави отново се повиши, предаде БНР.

Сръбският президент разпореди снощи въоръжените сили и силите на министерството на вътрешните работи на Сърбия да бъдат поставени в най-висока степен на бойна готовност. По-рано правителството на Косово приведе в пълна бойна готовност своите въоръжени сили.

Брюксел настоява двете страни да се споразумеят за пътя напред в интерес на стабилността, сигурността и благосъстоянието на всички местни общности.

„Европейският съюз категорично осъжда атаките срещу ЕУЛЕКС, КФОР и косовската полиция и призовава за максимална сдържаност и незабавни действия за безусловна деескалация на ситуацията, което включва въздържане от провокативни действия, заплахи или сплашване“, посочва говорителката по външната политика на Евросъюза Набила Масрали, предаде телевизионният канал N1.

Масрали посочи че ЕС очаква Сърбия и Косово да се помирят.

„Очакваме Косово и Сърбия да се върнат към усилията за създаване на среда, подходяща за помирение, регионална стабилност и сътрудничество в полза на техните граждани, което включва защитата на сръбското население в северната част на Косово“, посочи още Масрали.

Тя припомни, че върховният представител за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел и специалният представител на Европейския съюз Мирослав Лайчак са в контакт с лидерите на Белград и Прищина, както и с ЕУЛЕКС и КФОР.


Share Follow

Leave A Reply