Има съпротива на вътрешно ниво срещу реформата в МВР. Това коментира пред БНР проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност.

Снимка: БГНЕС

„Реформата в МВР не се случва. Има проблем не само в управленския състав, който не желае промяна, но има и съпротива на вътрешно ниво – хората се притесняват дали при такива промени няма да отпаднат някои от извоюваните привилегии и социални придобивки“, коментира Радулов

Според него трябва да изчакаме редовно правителство за да видим дали ще бъде направена децентрализация.

„По време на служебното правителство трудно могат да се правят промени. Трябва да изчакаме редовен екип, за да видим дали някой ще се опита да направи прословутата децентрализация, която чакаме от 20 години“, отбеляза Радулов.

Той подчерта, че заплащането на служителите на терен е по-ниско, отколкото на тези, работещи на бюро.

„Работата на терен е тежка, непривлекателна и сравнително лошо платена. Тези служители, които трябва да са навън, на улицата, които считаме, че трябва да ни защитават, постепенно, един по един изчезват“, поясни той. По думите му „най-вероятно е загубена около една четвърт от състава на „Охранителна полиция“, която трябва да е на улицата“ и в крайна сметка заплащането е по-ниско, отколкото за работа на бюро.

Николай Радулов коментира „шумно оповестени, но като че ли не толкова ефективни операции“ като тези за борба с дрогата и за намаляване на катастрофите по пътищата.

„Главният прокурор започна да се изживява като политическа фигура. Неговата дейност е насочена повече към собствен пиар“, посочи проф. Радулов.

Прокуратурата си е създала възможност да влияе върху целия процес на сигурност, смята експертът. Според него обаче и двете страни – и прокуратурата, и МВР имат вина за недостатъчно добрата съвместна работа.

Има много сериозен проблем в сектор Сигурност – подценяват се съвременните технологии и цифровизацията в противодействието на престъпността, изтъкна още в анализа си проф. Николай Радулов.


Share Follow

Leave A Reply