“Фактът, че не беше постигнато споразумение /относно членството на България и Румъния в Шенген, бел.ред./, беше европейска и геополитическа грешка”, заяви германският министър на външните работи Аналена Бербок пред „Диджи 24“, цитиран от „Румъния джърнъл“.


Според министъра присъединяването на България и Румъния към Шенген ще последва, въпреки че провалът в Съвета на ЕС е „голямо разочарование“. „Румъния и България направиха много, за да се подготвят за присъединяване към Шенгенското пространство. По-специално Румъния е положила големи усилия и отговаря на всички изисквания. Ето защо това, че присъединяването сега не се е състояло, е голямо разочарование. До последния момент се борихме за различно решение“, заяви Бербок.

„Дори и тази година това да не беше възможно: Съветът не каза „не“, а просто все още не е казал „да“. Убедена съм, че присъединяването към Шенген ще последва. За тази цел е важно този въпрос бързо да бъде върнат в дневния ред на ЕС“, заяви Аналена Бербок. С наближаването на края на 2022 г. австрийските власти регистрират значително намаляване на броя на молбите за убежище. От началото на годината до ноември те надхвърляха 100 000 случая, съобщи в понеделник Министерството на вътрешните работи на Австрия.


Share Follow

Leave A Reply