Прекалено дълго двата разказа за България продължават да не се срещат, което е опасно за всяка държава, заяви пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк.
Той посреща 2023 г. с оптимизъм. Според него трябва да вземем поуките от миналата година и да влезем в 2023-та с нова надежда, нов ентусиазъм и нови политически амбиции за България.
„На мен ми се иска тази година да е малко по-спокойна в национален план, за да може страната много успешно да успява да защитава своите външнополитически приоритети. Разделена нация, която води разделена външна политика с разнопосочни сигнали, идващи от политическия елит, не е в състояние да стои сериозно на международната сцена. Има нужда от мир и спокойствие. Не може да продължава това политическо противопоставяне и създаване на допълнителни разделителни линии в българското общество“, коментира той пред БНР.
Относно приемането ни в Шенген според евродепутата има опасност да ни разделят от Румъния и ние отново да останем отвън:
„С едно такова разделение ние ще останем в най-незначимата периферия на ЕС. За това сме си виновни ние. Политиците бяхме поставени пред огромния тест – дали можем да обединим усилия, да надмогнем своето вътрешнополитическо боричкане и да потърсим консенсус, така че страната ни да тръгне по посока на по-голяма интеграция в рамките на Съюза“.
Швеция, която поема председателството на ЕС, гледа по-скептично към нас, посочи Кючюк. Според него трябва да потърсим диалог с тези държави и да възстановим доверието.
„Ако продължава всеки да налага своя дневен ред чрез инструмента на ветото, ЕС няма да продължи да съществува и функционира по същия начин – това ще бъде един раздробен Съюз, в който всеки ще налага своя диктат чрез политическия инструмент на ветото“, отбеляза той.
Относно Еврозоната Кючюк посочи:
„Майката на всички кризи не е в икономическите показатели, защото в това отношение ние стоим в средата на класацията, майката на всички кризи е политическата. Докато не развържем този политически възел, ние се превръщаме в стигматизирана страна. Цената не я плаща политическият елит, а я плащат българските граждани“, подчерта Илхан Кючюк. Той е категоричен, че националното разбирателство води към външнополитически успехи.
За отношенията ни със Република Северна Македония евродепутатът посочи:
Има и хубаво, и лошо в нашите отношения със Северна Македония, посочи евродепутатът.
„Този въпрос е европейски. Пътят е труден и ще отнеме време“, посочи той и добави: „Голямата цел е двата народа да се разбират по-добре – няма лесен и бърз път“.
По думите му трябва да покажем, че двата народа да вървят заедно по пътя към ЕС:
„Иска ми се да се даде шанс на процеса. Иска ми се да се разбираме по-добре. България няма интерес от изкуствени граници, границите трябва да бъдат свалени и ЕС дава най-добрата перспектива за това“.
Относно инициативата в подкрепа на журналиста Христо Грозев, Кючюк подчерта:
„Очаквам всички да се включат към инициативата, защото става дума за български гражданин. Случаят е тест за българската държава, журналистика, дори държавност“.
Той не вижда защо журналистът трябва да бъде преследван от Русия.
Започнахме петиция и всеки, който иска да се включи, може да го направи, добави евродепутатът.
„Ако допуснем случаят да бъде определян само като български, това е слабата позиция. Нашето влияние в институциите може да бъде голямо, но то е лимитирано. Съвсем различно е, когато българската държава настоява за политическа оценка, минаваща през ясно обяснение на Руската държава, минаваща през искане за консолидирана европейска позиция“.

Share Follow

Leave A Reply