Нямаме данни за нов плашещ вариант на Covid-19. Това заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев – съветник на Столична община по здравни въпроси, в коментар за новото разпространение на Covid-19 в Китай.

Corona Virus mutation covid-19 illustration with dark blue brain cell background

Според него за да не се допусне вълната, трябва да се направи нещо в европейски план.

Кантарджиев подчерта, че ваксинираните или преболедувалите могат пак да се заразят, но ще прекарат по-леко вируса.

„Когато вирусът стане не така смъртоносен и непричиняващ тежко заболяване, тогава и ваксините са по-малко ефективни, защото самият вирус става много изменчив. Дали си ваксиниран или боледувал, можеш пак да се заразиш, но ще го караш по-леко“, обясни специалистът.

Проф. Кантарджиев посочи, че респираторният синцитиален вирус се е доказал лабораторно 4-5 пъти повече от останалите 16 вируса, които следи Националният център.
„Наистина респираторният синцитиален вирус е опасен с това, че причинява възпаление на малките дихателни пътища на белия дроб – т.нар. бронхиолит. При по-възрастните хора минава с една неприятна кашлица, която отшумява на втората – третата седмица“, обясни той.

снимка: pixabay

Проф. Кантарджиев отбеляза, че всяка година има такива заболявания и отново посъветва редовно да се проветрява и да се мият ръцете.
Той е категоричен, че това е нещо нормално и не бива да плаши хората. По думите му с взети мерки навреме, вирусът се лекува сравнително лесно.
Тези, които са прекарали вирусна инфекция, трябва да се пазят, защото им пада имунитета, подчерта още специалистът.
Той потвърди, че тази година ще върлува грип А, който по думите му е много чувствителен на антивирусни лекарства. Неговият пик ще бъде във втората или третата третина на февруари, отбеляза проф. Кантарджиев.
Тази година той е много доволен от имунизационната програма за грипа.

Share Follow

Leave A Reply