В традиционното си вечерно обръщение, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че „Русия планира продължителна кампания от атаки с ирански дронове, за да „изтощи“ Украйна“, предаде БНР. Русия призна по-рано, че десетки нейни войници са били убити при един от най-смъртоносните удари на Украйна.

снимка: БГНЕС

В късното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви:

„Имаме информация, че Русия планира продължителна атака с дронове „Шахид“. Тя вероятно разчита на изтощението. Да изтощи нашите хора, нашата противовъздушна отбрана, нашата енергетика“.

Зеленски заяви още, че „Украйна трябва да направи всичко, така че тази цел на терористите да се провали, както всичките им останали“ и призова към мобилизация силите, които отговарят за въздушната охрана на Украйна.

Зеленски уточни че използваните за атаки от Русия свалени ирански дронове само за два дни са над 80.

В украинските области Харковска и Днепропетровска беше обявена вчера въздушна тревога. Същевременно руските военни съобщават за два свалени дрона, които са приближавали пристанищния град Севастопол на окупирания Кримски полуостров. Там се намира руският черноморски флот, който вече няколко пъти е бил обект на атака от украински дронове.

В понеделник по-рано Русия призна за загинали 63-ма руски военнослужещи при украинския ракетен удар в района на град Макеевка в новогодишната нощ, което разгневи руски националисти, включително депутати, и предизвика искания командирите да бъдат наказани, тъй като са настанили войниците до склад за боеприпаси.

Украинската армия твърди, че при атаката в Макеевка, на около 15 километра източно от Донецк, са били убити 400 руски войници.


Share Follow

Leave A Reply