Асен Василев е отговорен за поетия от България ангажимент за затваряне на въглищните централи в Маришкия басейн. Това обявиха от ГЕРБ в извънреден брифинг. Бившият енергиен министър Теменужка Петкова се позова на отговор от Министерство на енергетиката.

„От отговора става ясно, че нито един експерт на Министерството на енергетиката на практика не е участвал в този процес. Няма изготвен нито един анализ, нито едно изразено становище, свързано с това до какво би довело поемането на подобен ангажимент. Нещо повече – от отговора става ясно, че еднолично това решение и преговорите с Европейската комисия и поемането на ангажименти е станало от заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите по това време – г-н Асен Василев.“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира: „Асен Василев всъщност е бил премиерът. Те затова искат сега зад академик Денков да се скрият като министри. Не могат да излязат и Кирил, и Асен Василев с физиономиите си да кажат ние искаме да поемем отговорността. А трябва пред тях да застане академика и всъщност Асен Василев еднолично да управлява. Но отговорът съдържа между другото, че въглищните ни централи са спазарени срещу лобисткия и нелогично голям и нерентабилен проект за батериите“.

До края на седмицата от ГЕРБ ще внесат ново решение, с което да задължат служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и устойчивост и да предоговори условията, за да не се допусне прекратяване функционирането на централите. Ще потърсят съдействие от синдикатите.


Share Follow

Leave A Reply