Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на Меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков, приключи дейността си с доклад. Изводите, от който са следните: виж тук.

Освен това Конституцията е директно нарушена от Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова, които са били извикани за изслушване пред комисията, но не са се явили. За сметка на това, Росен Христов – министър на енергетиката, Пламен Тончев – ДАНС, Александър Николов – бивш министър на енергетиката, Димитър Стоянов – служебен министър на отбраната, в позицията си на главен секретар на президентската институция, са изпълнини своите конституционни задължения и са били изслушани от депутатите.

На фона на направените от комисията изводи, се налага да бъдат зададени няколко въпроса. И понеже Кирил Петков е посоловичен с непознаването на българската Конституция и ноторно известен с афинитета си да се съобразява последно с разпоредбите й, можем да счетем, че той не разбира свойството и значението на деянието и е безмислено изобщо да му се търси отговорност. Отговорност трябва да се търси на онези, които допуснаха да му бъде дадена премиерска власт. Някои, от които вече публично се разкаяха за грешката си…

Въпросите за отговорността по казуса „Джемкорп“ трябва да бъдат отнесени най-вече към Лена Бориславова, у която би трябвало да е юридическата експертиза в горепосоченото трио. Какво накара нея, както и юридическте съветници в кабинета „Петков“ да забравят занаята си и респективно как и защо са допуснати горепосочените нарушения в такъв обем и мащаб, установени от временната парламентарна комисия? И още – ако един „необвързващ“ договор е сключен толкова юридически неграмотно и дори опасно за националната сигурност, както смятат от Комисията, какви са гаранциите за останалите договори, сключени от кабинета на Кирил Петков? Въпроси, на които, както Лена Бориславова в качеството си на опитен юрист, съдейки от фактологията на биографията й, и говорител на Министерски съвет можеше да отговори или съответно опровергае, ако беше изпълнила елементарното задължение, което Конституцията вменява на всеки български гражданин – да се яви пре парламентарната комисия в НС, когото бъде извикан по съответния ред.

На фона на заключенията на Комисията, няма как поне да не допуснем мисълтта, че атаките върху имиджа на Лена Бориславова, касаещи личния й живот, не са пиар ход на ПП, целящ да отвлече вниманието от далеч по-сериозни теми от краткото им, но пълно с противоречия и въпроси управление… До отговори едва ли ще се стигне. Хубаво е поне да се стигне до изводи. Затова Комисията препоръчва докладът да бъде изпратен на вниманието на ДАНС. А ние препоръчваме Конституцията и законите да се четат редовно и внимателно както от политиците, така и от избирателите.

снимка: БГНЕС


Share Follow

Leave A Reply