Православната църква празнува Ивановден. Църквата чества днес денят след Богоявление известен като Събор на св. пророк Йоан Предтеча и Кръстител Господен. Над 347 хиляди души у нас празнуват имен ден, предаде.

снимка: Храм Свети Йоан Рилски Бургас

Най-голям между родените от жени. Така според разказите от Новия Завет Исус Христос нарича св. Йоан. Пророк, Предтеча и Кръстител Господен. Той има изключително място сред евангелските личности с рождението си и неповторимо си служение – да проповядва покаяние и да кръщава хората, за да ги подготви да посрещнат очаквания Спасител.

Свети Йоан се отличава със това, че притежава нравствена чистота, която му позволява да бъде зрител на божествените тайни. Той е можело да бъде наречен ангел, а не човек.

Църквата е определила в прослава на св. Йоан шест дни в годината и всеки вторник. Най-тържественият празник е днес, след Богоявление, когато се почита главното дело на живота му – Христовото Кръщение.

Името Йоан и производните му означават „Божия благодат“.

Името Ивана, като женско име е с дълбок смисъл. Древно е, стабилно според нагласата на обществото.

В павликенското село Караисен за празника се провежда ритуал известен като Иванова влачуги. Според обичая, имениците, младоженците, момите и ергените се дърпат към чешмата, за да бъдат изкъпани за здраве.

 


Share Follow

Leave A Reply