От години буните във Варна се рушат, но до този момент не им е направен ремонт, съобщава БНТ. Съоръженията за укрепване на брега са изключително важни, защото те пазят плажната ивица от разрушителната сила на морето. Четирите буни във Варна са построени между 1982 и 1991 година и оттогава не им е правен никакъв ремонт. Оставени на милостта на морето през последните близо 40 години, днес те са в окаяно състояние.

Някои от буните вече са пропаднали и е въпрос на време те да бъдат откъснати от брега. На други пък стърчат ръждясали арматурни железа и са изключително опасни за хората. През 2008 година има изготвен проект за ремонт на брегоукрепителните съоръжения, но до неговата реализация така и не се стига. Миналата година „Геозащита“ прави повторен оглед на буните и установява
очевидното – че те са в лошо състояние и се налага спешен ремонт.

А спешността е наложителна не само заради състоянието им, а и заради имиджа на Варна. Освен на буните, спешен ремонт трябва да се направи и на дамбата в района на Рибарския плаж, която се свлече след проливни дъждове преди години.

От регионалното министерство обясниха за „По света и у нас“, че проекта за ремонт на брегоукрепителните съоръжения е включен в Средносрочната бюджетна прогноза за 2022-2024 година.


Share Follow

Leave A Reply