Пандемията и последвалата икономическа криза убиват търговските улици. Само във Великобритания през изминалата година са били затворени над 17 хиляди магазина, съобщава НОВА. Данните за търговията на дребно във Великобритания наистина шокираха обществото и извадиха наяве реалния размер на икономическата криза на Острова.

От тях става ясно, че всеки ден през 2022 г. са затваряни средно по  47 магазина, което е с 50% повече спрямо предходната 2021 г. И това не са само дребни търговци, които трудно издържат на конкуренцията заради рекордната за последните 40 г. инфлация, а и големи вериги и марки с десетилетие присъствие на британския пазар. Оказва се, че на тях също им излиза скъпо да поддържат търговски площи, дори само за престиж. Така търговията се пренася от улицата – онлайн.

Затварянето на магазини води след себе си и растеж на безработицата. 150 000 души са загубили работата си, но това не е единственият проблем. Пустеещите търговски площи, които никой не наема, също са голямо предизвикателство. Те не само създават чувство за разруха, но и се превръщат в непосилно финансово бреме за собствениците си, които продължават да плащат високи данъци върху тях, без да имат приходи. Затова се обсъждат различни идеи в какво могат да бъдат превърнати – като например жилища, както вече се случва с Лондон, или места за обществени нужди.


Share Follow

Leave A Reply