48-ото Народно събрание не е продуктивно. Това заяви вв ефира на БТВ председателят на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов.

Според него има възможност за съставяне на кабинет с третия мандат, но едно такова правителство трябва да е без партийни личности.

„С третия мандат е нужен друг подход, но може да няма желание и кураж. Трябва да се поеме голям риск. Различните конфигурации носят различна степен на токсичност. Трябва да има ясни цели, кратък хоризонт и партийно неоцветени личности“.

Проф. Маринов не се ангажира при кого евентуално би могла да отиде третата папака с проучвателния мандат.

„Аз не виждам принципна разлика в шансовете на тези, които могат да получат мандата. Тези, които могат да получат мандата, са БСП, ДБ и БВ. „Възраждане“ се казали, че не искат да има правителство, а ДПС няма как да бъде мандатоносител. Всички казват, че ще направят всичко възможно, но по свое му“, посочи той.

„Различията между трите сили са не в самите партии, а в уговорките, които могат да изработят. Ясно е, че без ГЕРБ не може да се състави правителство. ДБ може да получи подкрепата на ГЕРБ, но първо ще се обърне към ПП, обясни Маринов.

„От „Български възход“ са абсолютно сговорчиви. Проблемът е, че са нова партия без ясна позиция и изградени отношения с другите. Трудно е да носят заряда на обществено доверие и подкрепа, който е необходим на мандатоносителя. Задачата теоретично има решение, но на практиката е неизпълнима“, допълни председателят на Стратегическия съвет към президента.

 

Аз лично смятам, че трябва да бъдем реалисти. Партиите се готвят за избори. Не бива да бъдем наивни. Една част от въпросите, които се дискутират имат и принципен характер. В същото време няма пречка да се върши и някаква работа, да се върши работа в комисиите, за да могат да влязат в пленарната зала“, посочи той.


Share Follow

Leave A Reply