Швеция няма да инициира гласуване за приемането на България и Румъния в Шенген в Съвета на ЕС, докато не бъде постигнато споразумение с държавите, противопоставили се на присъединяването им – Австрия и Нидерландия. Това заяви постоянният представител на Швеция в ЕС Ларс Даниелсон, чиято страна пое ротационното председателство на Общността от 1 януари, предаде БНР.

Той уточни, че Швеция никога не е била против приемането на двете държави в пространството за свободно движение.

Посланик Даниелсон каза, че шведското председателство ще проведе интензивни консултации как да се  действа по-нататък.

“Това, разбира се, включва двете засегнати страни, както и държавите, които показват, че имат проблем с този процес. Също така отбелязваме, че част от причините, за да няма положително решение през декември, не са свързани пряко с европейски въпроси или такива, които са в прерогативите на председателството”, каза още той.

Той обясни, че Швеция е започнала двустранните консултации със засегнатите страни.

„Ние вече започнахме двустранните консултации със засегнатите страни.  Кога тези дискусии ще дадат възможност отново да поставим въпроса на дневен ред на Съвет “Правосъдие и вътрешни работи”, не мога да кажа сега. Според нас, колкото по-бързо, толкова по-добре. Но ние не виждаме смисъл да го поставяме на дневен ред, докато не стане ясно, че има разумен шанс да постигнем одобрение в Съвета. Така че ще се опитаме да направим това по време на шведското председателство, но не мога да гарантирам, че ще се случи. Това не зависи най-вече от нас, а от засегнатите страни“, заяви посланикът.

През декември миналата година Австрия и Нидерландия блокираха приемането на България и Румъния в Шенген. И двете държави се противопоставят на присъединяването ни, а на северната ни съседка само Австрия. За да се постигне съгласие по въпроса, е необходимо единодушие на страните членки. По думите на президента Румен Радев тази година може да се очаква решение на въпроса най-късно до октомври.


Share Follow

Leave A Reply